Ενημέρωση

Προτάσεις 32.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού

Προτάσεις 32.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού

Εκτύπωση E-mail
(0 ψήφοι)
Έκθεση εικόνων
Με προτάσεις ύψους 32.000.000 ευρώ, περίπου, που υποβάλλονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε χρηματοδοτικά προγράμματα, η Δημοτική Αρχή Σερρών του κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΣ, προχωρούν στην αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού, με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του και την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικές παρεμβάσεις που μεγιστοποιούν το περιβαλλοντικό πρόσημο της μονάδας και μειώνουν δραστικά το κόστος λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων.
Η ενεργειακή κατανάλωση της μονάδας εξορθολογίζεται σε μέγιστο βαθμό με την φιλοξενία ενός εκ των έξι συνολικά Φωτοβολταϊκών Πάρκων που θα κατασκευάσει η ΔΕΥΑΣ, συνολικής ισχύος 5,5MWatt.
Εκτός από την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού έχουν ήδη κατατεθεί από τη ΔΕΥΑΣ προτάσεις 22.500.000 ευρώ για έργα Ύδρευσης.
Ο Δήμαρχος Σερρών αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της Ε.Ε.Λ. στη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής των πολιτών και ιδιαίτερα μέσα σε μια περίοδο επιδημιολογικής κρίσης, προέκρινε την άμεση υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Δημοτικής Αρχής για τον Βιολογικό Καθαρισμό.
«Ωριμάζοντας και καταθέτοντας προτάσεις εμβληματικών παρεμβάσεων εγγυόμαστε ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα ως ασπίδα προστασίας της δημόσιας υγείας στο Δήμο Σερρών ανταποκρινόμενος σε υπερθετικό βαθμό στον σκοπό της δημιουργίας του για πολλές ακόμα δεκαετίες, καλύπτοντας και τις μελλοντικές ανάγκες του Δήμου μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Σερρών κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ε.Ε.Λ., προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες εγκατάστασης των νέων διαχυτών αέρα στις δεξαμενές αερισμού.
Πρόκειται για ένα έργο που θα βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του Βιολογικού Καθαρισμού και θα επιφέρει ενεργειακό και κατά συνέπεια οικονομικό όφελος.
«Με τις παρεμβάσεις των 32 εκ. ευρώ ο Βιολογικός Καθαρισμός αποκτά χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου «εργοστασίου» ποιότητας ζωής, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μετεξελίσσουμε το μοντέλο λειτουργίας του υιοθετώντας μια πιο ολιστική προσέγγιση. Εισάγουμε στοιχεία ανταποδοτικότητας, έχοντας πάντα ως σταθερά την προστασία του περιβάλλοντος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος.
Στην συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Ε.Ε.Λ. συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιπρόεδρος κ. Γερμανός Καμελίδης και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΣ κ. Νικόλαος Σαφαρίκας καθώς και ο υπεύθυνος του Βιολογικού Καθαρισμού κ. Βασίλειος Μπράχος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε λεπτομερής συζήτηση γύρω από τις νέες επενδύσεις και παρουσιάσθηκαν αναλυτικά οι ουσιαστικές αναβαθμίσεις που θα γίνουν και οι ευεργετικές επιδράσεις τους στην λειτουργία της μονάδας. Ο Δήμαρχος Σερρών βρέθηκε τόσο στο Κέντρο Ελέγχου του κτιρίου Διοίκησης αλλά και σε κάθε στάδιο λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού.
Οι προτάσεις της ΔΕΥΑΣ για την αναβάθμιση της Ε.Ε.Λ. είναι οι εξής:
Επέκταση και αναβάθμιση βιολογικού Σερρών, με περίπου προϋπολογισμό πρότασης 20-22 εκ. ευρώ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ)
Επέκταση Βιολογικού Σκουτάρεως, με περίπου προϋπολογισμό πρότασης 4 εκ. ευρώ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ)
Μονάδα Ηλιακής Ξήρανσης, συνολικού Προϋπολογισμού 5 εκατ. Ευρώ, (ΠΔΕ του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας)
Δημιουργία Φωτοβολταϊκών Πάρκων συνολικής ισχύος 5,5MWatt, προϋπολογισμού 800.000,00 ευρώ
Η αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού θα δημιουργήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ποιότητας ζωής των Σερραίων πολιτών, χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΣ καθώς θα εξασφαλισθεί 100% χρηματοδότηση.
ΔΕΥΑΣ

Η βέλτιστη παροχή των υπηρεσιών παραμένει ο πρωταρχικός στόχος ο οποίος προσαρμόζεται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των εξυπηρετούμενων πολιτών για υγιεινή ποιότητα ζωής και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.